Tuesday, 26 November 2013

Nasi kacang dhal

Sekali sekali kena ubah jugak menu sarapan pagi ni. Asyik2 toast, cereal atau roti sapu kaya jer..boring gak. Nak cari nasi lemak yg comel2 bungkus dgn daun pisang jgn harap la nak jumpa. Kalau nk mkn kena masuk Johor cari.

Pagi ni macam terlebih rajin skit masak nasi awal2 lagi. Pukul 9 pagi dah siap masak untuk sarapan merangkap makan tengahari skali. Nasi kacang dhal makan dengan ayam goreng. Untuk yg tua2 kat rmh ni ada lagi sambal ikan bilis leftover maka dipanaskan balik bole buat lauk tambahan.
Actually kacang dhal tu rendam semalam nak buat masalode...pastu bila bangun pagi rasa macam malas jer terus tukar menu ke nasi kacang dhal. Senang skit..budak2 pun suka. Maknya pun senang hati tak payah masak bnyak2 sebab dalam nasi tu ada kacang, carot, susu dan sebagainya...penuh khasiat tanpa santan.
Maka layan jer la nasi kacang dhal dengan ayam goreng.


Saturday, 23 November 2013

Bubur nasi berlauk

Assalamualaikum...
Dah lama betul tak mengupdate blog. Macam hidup segan mati tak mahu jer.
Hujung2 minggu ni memang hari untuk bermalas-malasan. Sampai kadang2 tu nak masak pun tersangat la malasnya.
Hari ni sebenarnya cuma nak masak bubur nasi jer makan dengan ikan bilis goreng + kacang + lobak masin + telur masin. Semua masin2 hahh...sapa yg ada darah tinggi dlm rumah ni nasib ler kan...
Pastu ada org tu keluar pi kedai...dia hentam p beli sayur bayam dan ayam lagi. Suruh goreng bayam dan goreng ayam tu buat lauk tambahan lagi...aduhhh! Letih betoi nk kena masak lagi.
Boring la kalau ayam tu asyik goreng garam kunyit jer. Pastu terfikir nk buat ayam pandan. Godek2 esbok tengok ada daun pandan kering 2-3 helai lg...buat jerla.
Buat pun guna resepi yg mudah..tak kuasa nk buat yg susah2.
Resepi: bawang merah (rmh ni takde bwg merah cuma ada bwg besar jer..hentam jer), bwg putih, halia sikit, serai sebatang, serbuk kari daging sikit, serbuk kunyit, garam dan half kiub ayam knorr dan daun pandan sehelai. Kasi blend semua kecuali daun pandan..gaul dgn ayam( jgn lupa letak daun pandan yg di potong kecik2 masa perap). Perap jap jer terus goreng. Siap. Bahan2 tu agak2 jer ikut banyak mana ayam yg kita guna.
Dah bole mkn...



Wednesday, 25 September 2013

Pengaruh movie

Assalamualaikum...
Sejak dua menjak ni malas betul nak bukak blog. Bukan setakat nk berblog malas...nak masak pun jadi malas jugak. Taktau la apa nak jadi.

Alkisahnya bila malas ni menjadi2...layan and lepak jer ngan budak dua orang ni kat bilik. Habis la segala mak nenek mainan yang dibongkar bersepah semua. Si kakak suka lukis yang adik suka kacau jer...maka terjadi la lukisan monster ni.
Bila tanya Eisyah lukis apa...dia jawab monster yg macam selalu dia tengok kat tv tu..(apalagi kalau bukan monster inc.) Ulang 10 kali pun tak pa bole layan cite tu.
Dah siap lukis dia tunjuk ler kat ummi..yg gemuk tu abah monster, sebelah tu yg mcm carot tu mama monster, sebelah mama monster tu kakak monster dan yg kecik skali tu baby monster...hah amikau..kalau bapak monster mesti mau besar..sib baik mama monster macam carot ja..tak la besar sangat.

So moral of the story..budak2 ni sangat la jujur dalam meluahkan apa yang dia lihat. ;)



Saturday, 14 September 2013

Muffin Oren

Assalamualaikum....
Lama betul tak mengupdate blog...sejak balik kampung bercuti raya tu terus sepi jer blog pun.
Bukan apa malas jer puncanya.
So, daripada biar bersawang lebih baik update skit daripada takde apa2 langsung kan.
Projek mapin ni buat dengan anak dara kepo @ ecah yg tak habis2 dok suruh umminya buat kek. Malas betul nak buat kek sebab nak kena keluarkan mixer la hapa la...so better buat mapin lagi senang cuma kacau2 dengan tangan jer. Buat untuk minum petang..tak manis sangat ok la. Dapat dalam 13 ketul yg comel2.
Resepinya...

Muffin Oren

240 gm tepung gandum
1/3 ct soda bicarbonate
2 ct baking powder
1/2 ct garam
120gm butter - cairkan
100gm gula caster
1 biji oren(nk guna 2biji pun bole)- parut kulit luarnya dan perah jusnya.
2 biji telur
Coklat chip utk hiasan

Campur dan ayakkan sekali tepung, soda, baking powder dan garam ke dalam bekas.
Masukkan gula ke dalam adunan tepung.
Campurkan parutan kulit oren, jus oren dan telur ke dalam butter yg dh suam2 skit. Pukul2 dengan garpu pun bole utk larutkn telur tu.
Tuang adunan butter ke dalam tepung. Kacau sampai sebati.
Tuang ke dalam muffin cup tabur coklat chip dan bakar dalam oven yg telah di panaskan pada suhu 180ºc selama 25 minit.
Siap.



Sunday, 11 August 2013

Salam Lebaran

Dah masuk berapa hari raya baru sempat nk update blog. Apapun belum terlambat lagi untuk ucapkan selamat hari raya utk semua muslimin dan muslimat...

Raya2 mcm ni syok makan jer kan...


Monday, 29 July 2013

Yeay..nak balik kampung..

Alhamdulillah raya ni kali giliran kat kampung pulak. Dah tak sabar nak balik lagi seminggu lebih kurang.  Tiket semua dah settle...mak oii dia punya harga boleh tahan jugak sampai laki aku kata lepas ni jangan dok terhegeh2 nak balik kampung lagi dah..setahun sekali sudah. Itupun dapat tiket SilkAir..kalau AirAsia lagi mahal cekik darah.
Hehe janji dapat balik kampung.

Baju dan kasut budak2 semua dah settle beli siap2 kat sini. Rasanya shopping baju dan kasut budak kat sini lagi murah berbanding dengan kat Mesia. Cuba tengok kasut stride rite tu yang aku beli kat budak2 ni baru sepasang $32 jer.. kat Mesia agak2 brapa yea..Aku agak kalau sepasang kasut tu  kalau tak Rm 150 ke atas jangan harap nak dapat la kan..Baju2 plak aku dapat beli dari Cotton On Kid sorang 3 pasang dengan harga tak sampai $100 tau..terer tak perbelanjaan berhemah aku. Semuanya aku beli masa ada diskaun.
Aku beli baju raya kat Eisyah masa dok Mesia dulu sepasang pun dah dekat Rm50...tak masuk kasut apa lagi. Tak berbaloi dengan barang yang kita dapat dan duit yg kita keluar...
Mungkin ni juga hikmah bila berhijrah dan jadi surirumah sepenuh masa ni. Dapat jimat duit poket somi. ;)

Pesanan penaja...sila berbelanja dengan berhemah di musim perayaan ni yea puan2...hehehe.



Wednesday, 24 July 2013

Nasi goreng ayam & sandwich

Petang ni iftar dengan nasi goreng ayam dan sandwich. Sandwich lagi....nk buat mcm mana dh warga rumah ni suka makan sandwich maka tukang masak kena la buat sandwich..ni sandwich guna panini bread yang ada herb. Letak grilled chicken & cheese pastu sapu roti tu ngan butter skit bakar dlm oven, dh keluarkn dari oven letakkan lettuce & tomato yg digaul dengan mayonis. Siap.



Tuesday, 23 July 2013

Roti arab

Ini salah satu menu iftar yang mudah nak di sediakan. Mana menu yang mudah dan cepat disediakan itu yg jadi pilihan. Almaklumlah..semua kena masak sendiri mestilah nk masak yg senang jer. Tak penah beli lagi tau makanan luar sepanjang berapa belas hari dah puasa ni..hehe. Ramadhan kali bole dikatakan banyak makan roti jer waktu berbuka. Entahlah...rasa itu yang cepat dan kena dengan tekak maka adalah menu ulangannya tiap2 minggu. Yg menjadi peberet skali mestilah garlic bread. Bole dikatakan selang sehari mesti buat. Tak kira la guna roti apapun...french loaf, ciabatta, foccacia atau panini..semua jadi. Tapi yg sedap skali ciabatta..rangup jer bila makan. Foccacia dan panini sedap buat sandwich sebab dia ada herbs.

Berbalik pada roti arab ni resepinya mudah jer nk buat dan ingat. Cicah pulak dengan kari sardin yg pekat...lagi la sedap. Nk cicah dengan apa pun bole asalkan kena dengan  tekak masing2.
So, resepinya hasil google dari myresepi dan diolah balik sikit2...

Roti arab

500 gm tepung gandum
300 ml air suam
2 cb gula
2 cb marjerin
2 cb minyak
Setengah peket yis yg 11gm tu.

Yis digaul dgn tepung.
Marjerin minyak dan gula dilarutkan dlm air suam. Tuangkan bancuhan air suam ni ke dalam tepung sikit2 sambil gaul sehingga habis. Uli adunan sehingga tak melekat pada tangan. Kalau lembut sgt bole letak tepung sikit kt tangan. Uli dalam 10 minit gitu pastu tutup doh dan  biarkan adunan naik 2kali ganda (dalam 45minit ke 1jam gitu). Sambil2 tunggu tu bole jer buat kari utk cicah roti ni.
Bila doh dah naik. Tumbuk2 skit bagi keluar angin pastu uli dan bahagi doh kepada beberapa ketulan bulat2 . Bole dapat dalam 12-15 ketul. Pastu canai skit kasi leper biar dia naik sekejap jer pastu bole goreng  dalam minyak panas. Biar dia naik kembung dulu dlm minyak panas baru balikkn ke sebelah lg. Goreng sampai perang2 jer. Senangkan.


Monday, 22 July 2013

Nasi ayam & roti boyan

Assalamualaikum....
Dah banyak hari tak tepet juadah berbuka. Sibuk sangat sampai tak sempat nak snap gambar. Dah tu ada pulak tetamu bertandang dan berbuka sekali, takkan nak amik gambar depan orang pulakkan....buat malu jer. Kot terer sangat masak takpe la. Ni setakat bole kenyangkan perut jer..simpan jer la niat murni tu..hehe.

So untuk hari ni...juadah ni jer yg dapat dikongsi bersama.. nasi ayam dan roti boyan.
Nasi ayam tu resepi biasa2 jer. Manakala roti boyan tu resepinya tuan tanah google jer. Kenal roti boyan tu sejak hijrah ke sini la...kalau tak harus la aku tak tau apa benda. Roti canai aku kenal la..hehe.



Friday, 19 July 2013

Resepi kuih bakar pandan

Atas beberapa permintaan maka terpaksa la jugak letak resepi kuih bakar pandan yang dibuat pada minggu lepas ni...

Kuih Bakar Pandan

1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama
1 cwn air dan tapiskan)-yg ni tuan tanah skip sbb takdak daun pandan cuma guna pewarna hijau dan perisa pandan ja.
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (atau 450 ml)- yg ni tuan tanah guna santan kotak yg 200ml tu.pastu campur lagi air ikut sukatan kotak lg 1 1\2 kotak.
2 sudu besar mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau
Bijan

Cara-Cara
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan
rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah
panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai
kuning/garing (bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak
garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir)


Wednesday, 17 July 2013

Iftar hari ke 7

Hari ni buat beehoon goreng singapore..popia sayur bercili dan popia crabstick untuk budak2 kecik dalam rumah ni.

Untuk popia crabstick tu potong julienne sengkuang dan carot. Pastu letak crabstick,susun sayur2 tu skali...gulung. lekatkan dgn tepung gandum yg dibancuh dengan sedikit air.

Utk popia sayur plak...balance sayur yg buat crabstick tu guna balik. Mula2 tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan udang basah yang dicincang( kalau nak letak ikan bilis pun bole). Goreng sekejap pastu masukkan sayur tadi.perasakan dengan garam dan sikit lada sulah. Siap. Toskan sayur tu dalam penapis agar air semua kering sebelum digunakan. Paatu gulung la popia tu. Goreng dan siap.

Utk cili atas popia tu...tumis bwg putih yg diketuk. Masukkn cili kisar dlm 2 sudu besar.kacau hingga garing pastu masukkn gula 1 sudu besar..masukkn sos cili dlm 2 sudu besar jgk atau agak2. Perasakan dgn sikit jer garam. Siap.




Iftar hari ke 5 & 6

Salam semua...
Menu iftar untuk hari ke 5 ialah laksa penang dan garlic bread. Laksa penang pun macam tak cukup bahan jer..daun salad elek..letak jer lettuce asal ada rasa cukup ler. Garlic bread pulak beli roti jer pastu buat sendiri garlic butter. Roti tu namanya ciabatta. Butter pulak guna butter pada suhu bilik pastu masukkan bwg putih cincang, daun parsli cincang(kalau takde letak jer saun sup cincang). Gaul2 pastu sapu kt roti. Bakar dlm oven pada suhu 200ºc sampai garing. Sedap mkn panas2..mkn takyak cicah apa pun sodap. Kalau nak sedap guna french loaf.

Iftar hari ke 6 buat soto ayam. Resepi macam biasa hasil google jer. Malas nk mengopi pes kat sini.

Layan jer gambar tu.



Sunday, 14 July 2013

Iftar hari ke 4

Assalamualaikum

Dah masuk 4 hari dah puasa.
Hari ni iftar dengan roti jala cicah kari ayam dan puff sardin. Puf sardin tu guna leftover sardin yg masak utk sahur, then kulit puff tu guna instant prata jer. Elok jer kejadiannya wlaupun takde pastry puff yg betul2.

Layan jer gambar yea..resepi malas nak menaip.


Friday, 12 July 2013

Subway, subway.....

Subway for breaking our fast today...
Actually this is a french loaf sandwich with grilled chicken...nak gempak sikit taruk la nama subway punya sandwich.
Mula2 tu planning nak guna focaccia bread utk sandwich ni..tp elek plak terpaksa tukar ke french loaf.
Apa bole buat hari2 kena masak so the easiest way to think what to cook is sandwich. Semua org happy when hear im preparing sandwich. Tukang masak pun happy dapur tak berkecah, minyak tak mercik sana sini.


Iftar hari pertama dan kedua Ramadhan

Salam Ramadhan untuk semua.  Bersempena bulan baik ni marilah sama2 kita ingat mengingati sesama kita utk mempertingkatkan amalan semoga kita beroleh keberkatan lagi utk menuju akhirat our final destination.

Bulan puasa kat sini tak meriah mcm kat Malaysia yg sana sini penuh dgn jualan pasar Ramadhannya. Jadi utk  juadah berbuka terpaksa la masak mengikut selera dan permintaan ahli majlis dlm rumah ni. Apa2 pun juadah sekadar bersederhana saja sebagai memenuhi tuntutan ibadah.
Utk hari pertama buat bubur ayam ala mcd dan sandwich telur campur mayonis, cheese dan tomato.
Manakala hari kedua pula buat kuih bakar pandan dengan yee mee kantonis..yg tak makan yee mee pula terpaksa la buat koeyteow kantonis..

Sila la jamu mata dgn juadah yg ada...mana tau kot2 dapat idea nak memasak pulak lepas ni.



Saturday, 6 July 2013

Nuttella Brownies

Pagi2 lagi bangun dh kena mendecorate brownies ni untuk dibawa ke majlis harijadi anak kawan kat sini.
Buatnya semalam time semua org dah tido...kalau tak siap la kena kacau. Buat brownies ni cukup la teramat mudahnya.

Cuma 3 bhan jer....telur+nuttella+tepung..
Simple nak mampus..guna plak whisk jer utk godek2 skit..siap pastu bakar.

Lihatlah hasilnya...


Wednesday, 3 July 2013

Tuesday, 2 July 2013

Ayam masak stew la pulak...

Asyik2 masak sup jer...sampai boring dah nak makan sup. Apa bole buat kanak2 ribena ada kat rumah, masak pun haruslah kena dengan tema kanak2. Nak makan dengan nasi putih bole atau cicah dengan roti pun bole.

Kali ni ubah skit jer drp tema sup..kalau sup letak air jer...kali ni letak tomato banyak skit...baru ada rasa masam2 skit.
Resepi..Cekidauttt..

Ayam Stew

1 ekor ayam potong kecik2 (nak guna kepak ayam macam ecah pun bole cuma kerat 2 jer)
2 sudu besar tomato puree
1 ketul kiub ayam
2 biji tomato dipotong dadu
1 labu bwg besar potong wedges
2-3 biji kentang potong 4
2 btg carrot belah dua lemudian potong serong besar2.
Daun sup dan daun bawang
Bhn blend:
3 ulas bwg putih
1 labu bwg besar
2 inci halia

Tumis bahan blend sampai wangi.
Masukkan tomato puree, kacau. Masukkan tomato yg dipotong dadu dan ayam.kacau sebentar. Kemudian masukkan kentang, carrot, bawang besar dan kiub ayam. Masukkan air sedikit(agak2 tenggelam ayam skit jer).
Kacau dan biarkan mendidih dengn periuk ditutup agar cepat empuk. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam sedikit.
Bila ayam dan sayur dah empuk bole tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.
Siap bole makan..pastu keluar ronda2.



Sunday, 23 June 2013

Apam Snow White

Buat apam ni utk eisyah sbb dia suka mkn...lagipun sepupu2 dia yg pompuan dtg rumah utk main dgn dia, jadi bole jamu budak2 tu skali..

Apam ni lembut dan gebu..sedap dan mudah jer nk buat. Cuma pakai blender jer utk blend nasi. Nasi tu plak guna yg lebihan nasi semalam yg tak habis...jd tak membazir.

Yg pasti kaler mesti letak pink giteww... dan tak letak pun kelapa parut sbb budak2 ni tak suka. Makan gitu jer pun dh sedap.
Ni resepi yg dicopy paste.

RESEPI APAM SNOW WHITE

resepi asal : qnq910@myresipi.com
source : bdaria@jurnalresepi

Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
2 cawan nasi
3 cawan air
1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam
Cara-cara
Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan
masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan
pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum
saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .
NOTA dari kak.bdaria:
Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan
dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula)
supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan
ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis
nie....just nice 4 me.
Jika adan nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan
kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag
supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna
putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat
lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati
bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi
masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak
digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini
sebelum kukusan yg pertama.



Wednesday, 19 June 2013

Umpan untuk si kecik

Kadang2 mainan pun tak jalan  bila si Deeja mula buat perangai..jenis tak makan pujuk punya org. Kalau kat abi dia lg dia taknak...yg si abi pulak kalau anak menangis bukannya reti nak pujuk...tp dia tambah lg dok usik bagi puas hati dia.
La ni lega skit dpt satu benda yg dpt buat dia diam dan member pun sgt suka. Apalagi kalau bukan umpan dia dengan makanan Super Puffs.

Benda ni bukan main food la...makanan main2 org kata...bukannya bole kenyang pun. Just selingan utk buat baby relax and behave while mak2 dok sibuk nak bagi mkn ka, nak suruh duduk ka atau selingan masa nak bagi solid food.  Takpe utk baby mkn sbb dia makanan organic dan contained some vitamins and minerals.

Dia datang dlm bnyak kaler yang menarik..rainbow kaler gitew. Tapi utk Qadeeja ni mommy dia pilih yg purple.

Mommies kat luar pun bole try jugak kasi makanan yg ni kalau menghadapi masalah yg sama macam si deeja ni yg sangat susah nak dok diam bila nk tukar diapers atau lepas mandi.



Saturday, 15 June 2013

Mommy jobless...

Bila mak2 takdak keje...maka terhasillah kerastangan yg mengekploitasi muka anak2.
Maka yg jadi mangsanya haruslah redha ye anak2...

Syiok ooo...bila dpt bereksperimentasi mcm ni...


Friday, 14 June 2013

Nasi Tomato sempoi jer...

Salam Jumaat...
Sempena hari Jumaat yang barakah ni kita masak la nasi tomato utk seisi keluarga dan juga masak lebih sikit utk diberi pada keluarga adik ipar. Bukannya susah mana pun. Guna jer bahan apa yg ada dlm icebox tu.

So cekidaut resepi nasi tomato ni...

Nasi Tomato

Beras ( dlm 3 cwn )
Air (agak2 ikut sukatan beras)
Tomato puree (dlm 2-3sudu besar)
Susu cair skit
Minyak zaitun + minyak sapi dlm 1 sudu besar
Garam sikit
Bhn tumis:
Kulit kayu manis,bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
Blend bawang merah , bwg putih & halia (agak2 ker)

Panaskan minyak dan minyak sapi.Tumis bhn tumis hingga naik bau. Masukkn tomato puree susu cair dan garam skit.
Biarkn kering seketika kemudian masukkn beras yg telah dibasuh. Masukkn air ikut sukatan beras. Alihkan masuk ke dalam periuk lektik. Kacau dan biarkn hingga nasi msk.

Ayam Masak merah

1 ekor ayam (potong 8- 10 kemudian letak garam kunyit dan goreng)
Cili kisar dlm 3 senduk nasi
Tomato puree
Cili sos
Garam
Gula
Bhn tumis:
Kulit kayu manis,bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
Bhn kisar:
2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
Halia agak2
1 biji tomato

Panaskn minyak, tumis bhn tumis kemudian masukkn bhn kisar, cili kisar. Masak sampai kering. Kemudian masukkn tomato puree, cili sos, gula dan garam. Perasakan semua. Masukkn ayam gaul dlm 15minit atau biar agak kering sikit kuah. Angkat.

Acar kobis:

Kobis di parut atau cincang halus
Karot diparut
Tomato potong dadu
Cuka mkn sikit
Garam dan gula
Nak letak minyak zaitun skit pun bole

Satukn semua bahan gaul dan perasakan dengan garam dan gula.

Dah siap bole ngap..


Wednesday, 29 May 2013

Cerita 2....

Suatu hari...si anak dengan si bapak pergi basuh kereta...sambil tunggu kereta dibasuh maka berehatlah kedua-duanya di bawah pokok.
Tiba-tiba si anak pun bertanya.."abi,abi...ni pokok apa abi?"
Si bapak yang memang tak penah nak ambik tahu nama pokok ni tergaru-garu la kepala yg tak gatal sambil tengok pokok kat atas kepala..lalu menjawab "manalah abi tau pokok apa..eisyah tahu ke?"
Lalu si anak pun jawab sendiri soalan yg dia sendiri berikan "Pokok Sena...hehe"..konon dia terer la. Macam la dia tahu itu pokok sena...betul ke tidak tak tahulah.

Nak dijadikan cerita tempat yg diorang pergi basuh kereta tu pun nama Pokok Sena...hehe. 1-0 kena dengan anak sendiri.

Inilah gara2 si ummi slalu nyanyi lagu:

Buai laju2
Sampai pokok sena
Apa dalam baju
Sekuntum bunga cina...


Cerita 1...


Minum petang sambil makan kuih kat depan rumah. Lepas habis mkn si ummi suruhlah si ecah pegi basuh tangan sendiri kt paip air kt tepi parit..

Tiba2 si ecah lari blk dgn muka panik...ummi pun tanya kenapa lari....si ecah dgn muka panik ckp ada crocodile dekat paip air. Crocodile tu dh lari masuk dlm parit..

Kalau nk tau crocodile tu mcm mn tengok kt gmbr yg di google tu.


Monday, 29 April 2013

Apple Pie

Assalamualaikum...
Lama betul tak mengupdate blog ni..malas.
Bila dah lama tak update kita layan dulu la resepi apple pie ni....bab2 mkn ni syiok skit layan...
Resepi seperti biasa digoogle dan di adjust ikut selera dan apa yg ada didapur...jomjenguk

Apple pie

Bahan-bahan pastri:

250 gm tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam
1 biji kuning telur
30 gm air sejuk dr peti ais- guna air sedikit je (agak2 bole kepal)

Cara-cara
untuk membuat lapisan bawah
(pastri),ayak tepung bersama gula
aising.Gaul ramas adunan tepung bersama
mentega hingga menjadi seperti serbuk
roti.Masukkan kuning telur dan air.Uli
hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan
bulat,bungkus menggunakan plastik dan
rehatkan didalam peti sejuk selama
sejam.

Panaskan ketuhar pada suhu 180ºc.Canaikan pastri dan masukkan didalam
tin pai 16cm atau 20cm.Asingkan sedikit
pastri sebagai hiasan.Hiris lebihan pastri
pada dinding acuan supaya rata dan
tekan sedikit pada setiap lekuk.
Cucuk dasar pastri dgn garfu.
Bakar 25 minit..atau pastri dh nampak masak keperangan.
keluarkan.
Sapukan rata putih telur pada kulit
pai.
Tuang inti dan ratakan.
canai baki pastri dan hiris
memanjang.Susun bersilang pada
permukaan pai/Sapu kuning telur dan
bakar selama 30 - 40 minit.

Bahan-bahan inti:

4 biji epal hijau (dipotong dadu)- saya guna 2 epal hijau dan 2 epal merah
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( jika suka)
1 biji kuning telur (utk sapu atas pasri)
Cara:
Masukkan epal dan gula perang dlm
periuk dan masakkan sehingga layu.
Masukkan serbuk kayu manis dan kacau
rata.
Masukkan bancuhan tepung gandum dan
kacau rata.
Sejukkan.




Friday, 29 March 2013

Baby Sling Bag

Assalamualaikum....

Actually bag gendong baby ni dah ada. Beli time Eisyah lagi...tapi disebabkan beg yg ada tu tak berapa mesra pengguna maka terpaksa la beli yg lain plak. Bukannya apa...cuma tak bole multipurpose utk breastfeeding. Sekarang Qadeeja kan fully bf (save la belanja utk susu) so kalau p mana2 nk kena bagi bf utk dia. Tercari2 la baby room kalau keluar pegi mana2.

Baby sling ni rasanya org Indonesia yg start pakai dulu kot..tapi diaorg guna kain batik jer. Pastu dikomersialkn oleh barat. Bila dh omputih ni buat opcos la harga pun bole tahan gak. Brand yg dbeli ni theBabaSling.

Lepas ni senang skit agaknya nak bf Qadeeja.
Bila nk amik gambar tu ada plak model tak berbayar cbuk nk jgk muka dia masuk skali.



Monday, 18 March 2013

Mari kita pergi Zoo

Last Saturday kitaorang pergi Singapore Zoo. Lama betul tak penah pergi zoo ni. Rasa2nya masa zaman sekolah dulu jer pergi zoo kat Taiping tu. Ni dah ada anak baru pergi pulak.

Besar jugak zoo ni..kalau nk jalan kaki memang penat gila la tambah lagi dgn ada budak2 ni. Nasib baik dlm tu ada tram, so kitaorang amik pakej yang ada tram la senang. Pergi sana empat beranak dan sorang sepupu ecah, ain. Masuk sorang dewasa kalau tak silap $31 dan kanak2 $27. Bawah 3 tahun free. Mahal gila kan..tapi berbaloi masuk kat dlm tu dgn bermacam kemudahan. So memang mesra kanak2 tak panas sebab banyak pokok, banyak pit stop yg siap kipas angin, ada kedai makan yg berhawa dingin dan gerai2 kecik yg jual minuman kalau dahaga kat banyak tempat.

Memang enjoy la pergi..ecah siap mintak nk pergi lagi dgn abi dia. Adik Qadeeja tido jer.
Tunggu adik besar skit kita pergi lagi ok. Enjoyyy..






Monday, 11 March 2013

2nd appointment with ICA

Hari ni ulang pi imigresen kat Republic of Singapore ni lagi utk urusan nk dapatkan long term visit pass (LTVP). And at last Alhamdulillah dapat jugak. Me dapat 3 years siap ada PLUS lagi kat kad tu. Anak2 pulak dapat 1 year sbb budak punya kena renew every year. Yang PLUS tu kitaorang tanya kat imigresen maksud apa...dia cakap yg ada PLUS ni, dia punya period of residency lagi lama dari yg biasa. Kalau biasa punya antara 3 bln, 6bln atau 1thn jer..tp yg ni sampai 3 tahun..then bila nak renew bole sampai 5 thn. Then bole enjoy the healthcare and employment benefits which mean i can work kat sgpore without work permit...hehe.

Apa2 pun syukur kehidupan kat sini berjalan lancar tanpa ada masalah. ;)

Saturday, 9 March 2013

Murtabak Maggi

Petang ni hujan lebat..so fikir punya fikir nk masak apa utk buat minum petang..ternmpk la cikmaggi. Teruslh jadi murtabak maggi mcm kt bwh tu.

Bahan2:

2 peket mee maggi
1  peket perencah maggi
1 biji bwng besar - dipotong dadu atau cincang
1 btg sosej - hiris nipis
4 biji telur
Garam

Cara2:
Patah2kan maggi. Rebus hingga lembut toskan.
Pukul telur bersama semua bahan diatas. Kemudian masukkan maggi.
Panaskan nonstick pan atau kuali dgn sedikit minyak masukkan maggi. Balikkan murtabak hingga masak.
Kalau guna non stick pan yang kecil tu dapat la dalam 6 biji murtabak.

Selamat mencuba resepi yg cepat dan mudah ni.



Thursday, 7 March 2013

Blueberry Shortbread Bars

Malas nak letak resepi sebab tak menjadi buat shortbread ni. Bole jer mkn sbb rasa smua ada cuma pastry doh tu lembik skit so dia tak berderai seperti yg sepatutnya.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...