Saturday, 12 November 2011

Triffle Custard

Semalam mood rajin sikit menjelma setelah sekian lama bertapa kat gua mana tah. So, bila mood tu dah datang maka terhasillah Triffle Custard ni yang mana resepinya diambil dari blog Kak Ita Masam Manis tu... Sedap dan mudah sangat nak buat sebab tu kena try.  TQ Kak Ita dan izinkan saya share resepi tu kat sini pula..


Triffle Custard

  • 1 buku kek coklat - dipotong2
  • 1 tin susu cair
  • 1 cwn tpg custard
  • 1 tin buah2an campuran
  • gula ikut rasa
  • 1 kotak jelly nona
  • 1 tin air - ikut sukatan tin susu
Susun kek coklat dlm bekas kaca lut sinar.
Buah campuran di toskan airnyer.
Air buah campuran tadi disiram atas kek.
masak susu dgn air dan gula.
bancuh tpg custard dgn air. Bila susu sudah didih tuangkan kastard sedikit-demi sedikit hingga pekat tp lembut. Tuangkan kastard atas kek coklat td.
Taburkan buah dlm tin dan biarkan sejuk.
masak jelly ikut sukatan pada kotak. Tuang atas adunan kastard tadi. Biarkan sejuk dan masukkan dlm peti ice.




Wednesday, 9 November 2011

Raya dah habis..

Cepat betul masa berlalu..raya haji pun dh habis. Sibuk betul 2 hari lepas dengan solemnize my youngest brother aka Acik to Ecah. But the majlis kenduri akan berlangsung pada 20 November 2011..Jemput la hadir yea pada tarikh tersebut di Kepala Batas.

Raya haji baru-baru ni Abi Ecah tak dapat balik kampung due to my FIL was admitted at SGH. Hopefully today my FIL dah bole keluar hospital dah la. Sangat berharap dapat balik Sg untuk jenguk keadaan dia di sana tapi keadaan belum mengizinkan lagi. In couple of weeks baru dapat balik Sg.

simpan duit raya konon..pastu minta korek balik.


Today my Abang satu family from Sabah balik kampung..so riuh rendah la rumah ni selama sebulan.

Thursday, 3 November 2011

Weather forecast in Penang

Rasanya dah 2 weeks asyik hujan waktu petang. Segala aktiviti santai waktu petang macam terbantut skit la. Semua terperap dalam rumah dan bila dh berhibernate dalam rumah tu tau2 jerlah apa aktiviti yang berlaku. paling best dapat tidur berjemaah dengan anak la..

tolong jgn tiru aksi acrobatic ni..

pastu bangun makan..pastu lepak, pastu tido balik, pastu bising berat badan naik..haha nak salahkan sape ye? ;)

Jom kita tengok Malaysian Meteorology forecast untuk Penang weather macam mana..so, kalau nak sambut Raya Haji this coming Sunday boleh ler budget2 yea nak buat korban waktu mana yang sesuai. (ribut petir tu waktu petang)


Thursday, 03/11/2011 

Isolated thunderstorms
Afternoon
 Morning : Isolated showers over coastal areas
 Afternoon : Isolated thunderstorms
 Night : No rain
 
Friday, 04/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : No rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Isolated rain
 
Saturday, 05/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : Scattered rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Scattered rain
 
Sunday, 06/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : Scattered rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Scattered rain
 
Monday, 07/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : Scattered rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Cloudy
 
Tuesday, 08/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : No rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Cloudy
 
Wednesday, 09/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : No rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : No rain
 




Tuesday, 1 November 2011

When she loss appetite..

Pening la kepala fikir nak masak apa untuk si kenit ni makan...makan setakat dua tiga mulut pastu terus reject.
Dah la badan tu kecik jer..bila taknak makan lagi ler nampak bertambah kecik. Terpaksa la cari alternative untuk attract dia makan. So, malam ni bawa skali lagi dia diner kat luar dengan maktok dia mudah-mudahan dia nak makan.....

 
macam betul jer nak makan mula-mula tu...masuk suapan kedua dah mula makanan berterabur atas lantai la jawabnya..last2 ummi ecah jugak yang kena habiskan.


Baju untuk umur dia 3 bulan ni pun masih bole pakai lagi sampai sekarang..cuba bayangkan betapa slimnya dia...Haishh...pening betul la. So, on the way balik rumah I singgah kat pharmacy jap untuk cari supplement untuk tambah appetite Ecah. Diorang recommend this product la..." Pharmaton Kiddi Syrup"


picture from google

Ok kita try dulu product ni then tengok result dia plak macam mana.


   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...