Thursday, 19 November 2015

1 Tahun Dah Berlalu...

Hari ni dah last day Eisyah belajar di K1 (Kalau kat Malaysia Pra Sekolah untuk umur 5 tahun). Eisyah sekolah di kindergarten yang diadakan di Masjid Hasanah yang berdekatan dengan rumah. Alhamdulillah dah setahun Berlalu. Banyak perubahan yang nampak sejak dia bersekolah. Banyak surah2 pendek dah dihafal, spelling dah bole yang simple2 dan yang paling dia suka drawing but not colouring. Ini memang Dari kecil lagi dia suka kalau bab drawing. Bahasa penghantar masih English walaupun sekolah kat masjid.
School field trips pun banyak juga yang Eisyah dah ikut..antaranya pergi River Safari, fire station dan dairy farm.
Masjid di sini sangat aktif dengan pelbagai aktiviti. Macam community centre  peranannya..sangat aktif. Siap ada office lagi kat dalam masjid. Tak pernah sunyi dan tak pernah takde orang dalam masjid.


Friday, 13 November 2015

Wajah baru blog yang kembali bersiaran....

Assalamualaikum...
Lama sungguh tak jenguk blog...tiba2 tergerak hati nak update blog selepas bertahun ditinggalkan. Allahuakbar ada lagi ke orang yang nak baca blog ni?..wallahualam...takpe update jer. InsyaAllah suatu hari nanti anak2 boleh jugak jengok2 baca diary online mak2 kat alam siber ni.

Perkembangan terbaru...emm..dulu anak sorang..sekarang dah empat orang. Dulu keja...sekarang dah stay at home Mommy. Syukur dengan perjalanan hidup yang telah ditentukanNya walaupun ada pasang surut, onak berliku ke berduri ke semua kena tempuh dan itulah yang menjadikan kita manusia yang tabah, kenal diri dan tahu mensyukuri bukan sahaja nikmat malah dugaan juga yang Allah datangkan kepada kita.

Bukan senang nak menguruskan rumahtangga dengan 4 orang anak kecil di bawah umur 5 tahun. Penatnya hanya Dia yang tahu. Tapi itulah amanah yang perlu dijaga dan dibimbing agar menjadi khalifah yang berjaya dunia dan akhirat.

Yang sulung Puteri Eisyah dah bersekolah (K1) kindergarten Masjid Hasanah. Yang kedua Puteri Qadeeja baru masuk 3 tahun October lepas, yang ketiga Puteri Maryam baru 1tahun 6bulan dan yang keempat Puteri Zahra 8 bulan. Semuanya Puteri....seronok sebab semua jadi Geng. 😘
Inilah muka2 yang susah sangat nak bergambar.....
.....
.....
.....

Tuesday, 26 November 2013

Nasi kacang dhal

Sekali sekali kena ubah jugak menu sarapan pagi ni. Asyik2 toast, cereal atau roti sapu kaya jer..boring gak. Nak cari nasi lemak yg comel2 bungkus dgn daun pisang jgn harap la nak jumpa. Kalau nk mkn kena masuk Johor cari.

Pagi ni macam terlebih rajin skit masak nasi awal2 lagi. Pukul 9 pagi dah siap masak untuk sarapan merangkap makan tengahari skali. Nasi kacang dhal makan dengan ayam goreng. Untuk yg tua2 kat rmh ni ada lagi sambal ikan bilis leftover maka dipanaskan balik bole buat lauk tambahan.
Actually kacang dhal tu rendam semalam nak buat masalode...pastu bila bangun pagi rasa macam malas jer terus tukar menu ke nasi kacang dhal. Senang skit..budak2 pun suka. Maknya pun senang hati tak payah masak bnyak2 sebab dalam nasi tu ada kacang, carot, susu dan sebagainya...penuh khasiat tanpa santan.
Maka layan jer la nasi kacang dhal dengan ayam goreng.


Saturday, 23 November 2013

Bubur nasi berlauk

Assalamualaikum...
Dah lama betul tak mengupdate blog. Macam hidup segan mati tak mahu jer.
Hujung2 minggu ni memang hari untuk bermalas-malasan. Sampai kadang2 tu nak masak pun tersangat la malasnya.
Hari ni sebenarnya cuma nak masak bubur nasi jer makan dengan ikan bilis goreng + kacang + lobak masin + telur masin. Semua masin2 hahh...sapa yg ada darah tinggi dlm rumah ni nasib ler kan...
Pastu ada org tu keluar pi kedai...dia hentam p beli sayur bayam dan ayam lagi. Suruh goreng bayam dan goreng ayam tu buat lauk tambahan lagi...aduhhh! Letih betoi nk kena masak lagi.
Boring la kalau ayam tu asyik goreng garam kunyit jer. Pastu terfikir nk buat ayam pandan. Godek2 esbok tengok ada daun pandan kering 2-3 helai lg...buat jerla.
Buat pun guna resepi yg mudah..tak kuasa nk buat yg susah2.
Resepi: bawang merah (rmh ni takde bwg merah cuma ada bwg besar jer..hentam jer), bwg putih, halia sikit, serai sebatang, serbuk kari daging sikit, serbuk kunyit, garam dan half kiub ayam knorr dan daun pandan sehelai. Kasi blend semua kecuali daun pandan..gaul dgn ayam( jgn lupa letak daun pandan yg di potong kecik2 masa perap). Perap jap jer terus goreng. Siap. Bahan2 tu agak2 jer ikut banyak mana ayam yg kita guna.
Dah bole mkn...



Wednesday, 25 September 2013

Pengaruh movie

Assalamualaikum...
Sejak dua menjak ni malas betul nak bukak blog. Bukan setakat nk berblog malas...nak masak pun jadi malas jugak. Taktau la apa nak jadi.

Alkisahnya bila malas ni menjadi2...layan and lepak jer ngan budak dua orang ni kat bilik. Habis la segala mak nenek mainan yang dibongkar bersepah semua. Si kakak suka lukis yang adik suka kacau jer...maka terjadi la lukisan monster ni.
Bila tanya Eisyah lukis apa...dia jawab monster yg macam selalu dia tengok kat tv tu..(apalagi kalau bukan monster inc.) Ulang 10 kali pun tak pa bole layan cite tu.
Dah siap lukis dia tunjuk ler kat ummi..yg gemuk tu abah monster, sebelah tu yg mcm carot tu mama monster, sebelah mama monster tu kakak monster dan yg kecik skali tu baby monster...hah amikau..kalau bapak monster mesti mau besar..sib baik mama monster macam carot ja..tak la besar sangat.

So moral of the story..budak2 ni sangat la jujur dalam meluahkan apa yang dia lihat. ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...