Thursday, 15 December 2011

Baru Keluar Dari Pertapaan

Assalamualaikum....dah lama tak meng up-date blog ni. Bukan tak ingat nak up date tapi biasalahkan seribu alasan yang keluar bila otak asyik proses perkataan malas, sibuk dan nanti dululah...hehehe.

Sepanjang November banyak event yang menyebabkan blog tak sempat di update antaranya ialah kenduri kawin my youngest brother (Acik to Ecah), balik Singapore seminggu, melayan anak2 my eldest brother dari Sabah yang balik bercuti kat kampung selama sebulan dan anak2 my sister. Now dah back to normal when everybody dah pulang ke rumah masing-masing. So Ecah pun dah tak ada kawan dah sekarang, tinggal dia dan maktok dia jer kat rumah. Cian jugak tengok dia dok cari sepupu2 dia seramai 6 orang yang sebulan buat rumah tu riuh dan macam nak pecah. Tengok la tu dok main peekaboo & buat muka sedih plak..



 

Saturday, 12 November 2011

Triffle Custard

Semalam mood rajin sikit menjelma setelah sekian lama bertapa kat gua mana tah. So, bila mood tu dah datang maka terhasillah Triffle Custard ni yang mana resepinya diambil dari blog Kak Ita Masam Manis tu... Sedap dan mudah sangat nak buat sebab tu kena try.  TQ Kak Ita dan izinkan saya share resepi tu kat sini pula..


Triffle Custard

  • 1 buku kek coklat - dipotong2
  • 1 tin susu cair
  • 1 cwn tpg custard
  • 1 tin buah2an campuran
  • gula ikut rasa
  • 1 kotak jelly nona
  • 1 tin air - ikut sukatan tin susu
Susun kek coklat dlm bekas kaca lut sinar.
Buah campuran di toskan airnyer.
Air buah campuran tadi disiram atas kek.
masak susu dgn air dan gula.
bancuh tpg custard dgn air. Bila susu sudah didih tuangkan kastard sedikit-demi sedikit hingga pekat tp lembut. Tuangkan kastard atas kek coklat td.
Taburkan buah dlm tin dan biarkan sejuk.
masak jelly ikut sukatan pada kotak. Tuang atas adunan kastard tadi. Biarkan sejuk dan masukkan dlm peti ice.




Wednesday, 9 November 2011

Raya dah habis..

Cepat betul masa berlalu..raya haji pun dh habis. Sibuk betul 2 hari lepas dengan solemnize my youngest brother aka Acik to Ecah. But the majlis kenduri akan berlangsung pada 20 November 2011..Jemput la hadir yea pada tarikh tersebut di Kepala Batas.

Raya haji baru-baru ni Abi Ecah tak dapat balik kampung due to my FIL was admitted at SGH. Hopefully today my FIL dah bole keluar hospital dah la. Sangat berharap dapat balik Sg untuk jenguk keadaan dia di sana tapi keadaan belum mengizinkan lagi. In couple of weeks baru dapat balik Sg.

simpan duit raya konon..pastu minta korek balik.


Today my Abang satu family from Sabah balik kampung..so riuh rendah la rumah ni selama sebulan.

Thursday, 3 November 2011

Weather forecast in Penang

Rasanya dah 2 weeks asyik hujan waktu petang. Segala aktiviti santai waktu petang macam terbantut skit la. Semua terperap dalam rumah dan bila dh berhibernate dalam rumah tu tau2 jerlah apa aktiviti yang berlaku. paling best dapat tidur berjemaah dengan anak la..

tolong jgn tiru aksi acrobatic ni..

pastu bangun makan..pastu lepak, pastu tido balik, pastu bising berat badan naik..haha nak salahkan sape ye? ;)

Jom kita tengok Malaysian Meteorology forecast untuk Penang weather macam mana..so, kalau nak sambut Raya Haji this coming Sunday boleh ler budget2 yea nak buat korban waktu mana yang sesuai. (ribut petir tu waktu petang)


Thursday, 03/11/2011 

Isolated thunderstorms
Afternoon
 Morning : Isolated showers over coastal areas
 Afternoon : Isolated thunderstorms
 Night : No rain
 
Friday, 04/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : No rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Isolated rain
 
Saturday, 05/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : Scattered rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Scattered rain
 
Sunday, 06/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : Scattered rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Scattered rain
 
Monday, 07/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : Scattered rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Cloudy
 
Tuesday, 08/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : No rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : Cloudy
 
Wednesday, 09/11/2011 

Scattered thunderstorms
Afternoon
 Morning : No rain
 Afternoon : Scattered thunderstorms
 Night : No rain
 




Tuesday, 1 November 2011

When she loss appetite..

Pening la kepala fikir nak masak apa untuk si kenit ni makan...makan setakat dua tiga mulut pastu terus reject.
Dah la badan tu kecik jer..bila taknak makan lagi ler nampak bertambah kecik. Terpaksa la cari alternative untuk attract dia makan. So, malam ni bawa skali lagi dia diner kat luar dengan maktok dia mudah-mudahan dia nak makan.....

 
macam betul jer nak makan mula-mula tu...masuk suapan kedua dah mula makanan berterabur atas lantai la jawabnya..last2 ummi ecah jugak yang kena habiskan.


Baju untuk umur dia 3 bulan ni pun masih bole pakai lagi sampai sekarang..cuba bayangkan betapa slimnya dia...Haishh...pening betul la. So, on the way balik rumah I singgah kat pharmacy jap untuk cari supplement untuk tambah appetite Ecah. Diorang recommend this product la..." Pharmaton Kiddi Syrup"


picture from google

Ok kita try dulu product ni then tengok result dia plak macam mana.


   

Friday, 28 October 2011

Our Dinner Last Night

Semalam outing dengan Ecah untuk pegi appreciation dinner kat Puncak Mutiara untuk all office staff. Baru sampai jer hujan terus turun mencurah-curah..nasib baik ada payung. Sampai aje, Ecah dah jumpa kawan dia...sapa lagi kalau bukan Mia Amani yang gebu tengah hisap air tu..

Tengah tunggu makanan sampai..dh tak sabar.

Menu yang best kat sini tentunya yang berasaskan kambing. Sapa yang tak makan kambing menu lain pun ada don't worry. Semua sedap2 woo. Inilah antara menu yang di order semalam..



Ada royal nasi beriyani, kambing grill, cendawan mutiara, ayam kampung masak kismis, daging masak hitam (nama betul masakan ni tak tau..main agak jer ), sate ....bla,bla, bla..banyak sampai tak habis makan.


Walaupun gambar guna handphone cap ayam jer takpe..janji semua orang happy dengan event semalam.

Tuesday, 25 October 2011

Ecah Best Friend....

Pepatah ada cakap berkawan biar beribu...bercinta biar satu. Ada betul ke??? takpelah abaikan aje...janji pandai pilih kawan sudah. Jangan dapat kawan makan kawan sudah. Dalam berkawan ni, Ecah memang tak pilih bulu sangat. Macam-macam spesis yang dah jadi member Ecah. Antaranya........




Cuba teka mana satu besfren Ecah???

                                                         *

                                                         *

                                                         *

                                                         *

                                                         *

                                             
                                                         *

                                                         *

                                                         *  



                         
                       yang ni jugak yang dipilih...yang sama bentuk mulut ngan dia.. :)



patut la lipstik kat mulut anak itik tu habis sememeh..asyik kena gigit & kena usung jer ngan besfrennya.


Sunday, 23 October 2011

Outing at Ferringhi Beach


Semalam Abi Ecah balik, so today Ecah went to Ferringhi beach untuk mandi manda sambil Abi Ecah layan hobi memancingnya... Orang pun tak ramai sangat, so senang la nak dapat spot yang baekk..

Abi Ecah is a great angler for deep sea fishing, beach casting, river popping & ponding..what to do kan, dah hobi dia jadi terima ajerlah seadanya. When come to fishing ni..dia bole tak balik dua tiga hari kalau layan mancing kat deep sea. layan jer gambar2 kat bawah ni yea..

member tengah jampi serapah kat joran..hehehe
Ecah pun dah buat mulut macam ikan bila asyik layan Abi pancing


Ecah feel so hepi bila dapat keluar dengan Abi, dapat mandi laut, dapat makan ABC, dapat tengok monyet and lastly bila on the way balik Ecah terus pengsan kat pangkuan Abi hingga sampai ke rumah.


p/s: esok Abi dah nak balik Singapore..huk,huk..sedey.



Friday, 21 October 2011

Ada Orang Sakit Gusi!

Itulah orang lain yang sebaya dia dh banyak gigi tapi budak tenik ni punya gigi baru bercambah 3 batang. Tapi symptom sakit nak tumbuh gigi tu ada la nampak macam sore, red gums & takde appetite. Nasib baik takde demam ke ape..good girl betul!.  Semalam satu hari taknak makan. Susu pun taknak. Tapi bila ummi balik mula la start dia punya drama nak ajak outing. But ummi only available to do that after solat maghrib. Bawa la dia pegi makan kat KFC..saje nak test dia nak makan ke tak (kan org tu sakit gigi).



Untuk Ecah, ummi pun order la potato wedges & chicken nugget. Makan la dia dua tiga suap but bila tengok ummi dia makan drumstick..member pun nak. Habis yang lain semua dia dah tak layan..asyik melayan drumstick tu jer la. Lucky ummi tak bole nak amik gambar sebab tangan dah kotor kalau tak dah kena tempek kat sini dah.

gigi kapak 2 batang habuan utk gigit org.



Friday, 14 October 2011

Penang Next Top Model...

Dengar tajuknya pun dah tak bole angkat...hehe. Ini bukan macam model yang selalu pose kat tepi swimming pool tu...tapi model ni dia posing kat tepi bendang.

pokok rumput pun lebih tinggi dari model ni :)

Actually petang semalam Si Ecah ni nak ikut maktok dia yang pegi mancing ikan kat bendang(kalau Abi Ecah panggil sawah) kat depan rumah tu. Bila maktok dia taknak bawak mula la dia mengamuk kat rumah nak keluar jalan2, so nampak ummi dia balik keje jer terus drama airmata bermula. Terpaksa la bawa dia keluar. Kawan punya la seronok dapat tengok ikan lampam dan haruan yang maktok dapat tu, tengok burung-burung berterbangan, tengok lembu dan yang paling seronok sekali dapat main tanah dan pasir.


konon2 bole nampak ikan kat dalam air tu la...

model tension sebab ummi dia jemur tengah panas lama sangat


Abi Ecah layan jer la gambar2 anak dia ni...:)

 

Thursday, 13 October 2011

Berlindung di bawah Ka'abah



Berlindung di bawah Ka'abah.
Jumaat, 1 Ogos, 2008 02:04
Berlindung di bawah ka'abah..
Aku berjalan membawa sekeping hati yang penuh dengan kerinduan..
Kerinduan yang aku sendiri tak tahu pada siapa ingin aku tuju kan..
Aku berjalan jauh melalui jalan yang gelap lagi sunyi..
Gelap lagi sunyi bersama risau dan ketakutan..
Aku kuat kan perjalanan ku menuju ke destinasi yang aku sendiri
tidak pasti..

Aku lemah letih bingung...Aku berhenti berlutut tundukkan wajah
sambil mengharap akan bantuan dari Ilahi..
Datang cahaya memberi harapan menunjuk kan arah yang harus
ku tujui..
Aku menangis bukan kerana sedih,aku ketawa bukan kerana gembira..
Setiap perasaan ini tidak dapat di luah kan..hanya Maha Pencipta hati ku
yang faham dan tahu perasaan ini..

Aku taubat aku sujud kesyukuran dalam ketakutan mengharap perasaan
misteri akan kekal buat abadi..
Kini aku membawa kerinduan itu menuju ke destinasi akhir perjalanan ku..
Di situ aku bersujud mohon kerestuan agar kerinduan ini di sambut dengan
hati yang terbuka lagi ikhlas..
Itu lah destinasi ku yang terakhir membawa kerinduan..Rindu pada Tuhan semesta
alam,Rasul Nya dan insan yang akan menerima kerinduan ku..
Itu lah arah di mana aku sujud arah di mana aku bermohon tempat aku berlindung
dan tempat insan yang sudi menerima kerinduan ku...

Jangan terkejut plak...ni lah sajak hasil nukilan En. Suami tersayang...hehe

Tuesday, 11 October 2011

She's very clingy

specially when adults are around..macam mana nak solve this problem yea? The drama start bila ada orang datang rumah or bila ada orang nak mesra2 dengan dia...mula la dia start the drama nak di dukung jer la. Tapi kalau kat tempat public macam shopping complex ke, pasar malam ke ok jer dia..bole lari sana sini lagi..janji semua orang buat taktau atau takde orang kacau dia. Takut jugak kalau dia jadi anti social nanti. So, bila takmau anak jadi macam tu hujung minggu baru la bole bawa anak keluar jalan2. Dengan gigihnya la si ummi ni nak bawa anak pegi jalan2 kat pasar tani kat area rumah tapi kesudahannya......


dia bantai tido pulak bila baru 5 minit naik kereta. Last2 balik sambung tido kat rumah la jawabnya.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...