Monday, 29 July 2013

Yeay..nak balik kampung..

Alhamdulillah raya ni kali giliran kat kampung pulak. Dah tak sabar nak balik lagi seminggu lebih kurang.  Tiket semua dah settle...mak oii dia punya harga boleh tahan jugak sampai laki aku kata lepas ni jangan dok terhegeh2 nak balik kampung lagi dah..setahun sekali sudah. Itupun dapat tiket SilkAir..kalau AirAsia lagi mahal cekik darah.
Hehe janji dapat balik kampung.

Baju dan kasut budak2 semua dah settle beli siap2 kat sini. Rasanya shopping baju dan kasut budak kat sini lagi murah berbanding dengan kat Mesia. Cuba tengok kasut stride rite tu yang aku beli kat budak2 ni baru sepasang $32 jer.. kat Mesia agak2 brapa yea..Aku agak kalau sepasang kasut tu  kalau tak Rm 150 ke atas jangan harap nak dapat la kan..Baju2 plak aku dapat beli dari Cotton On Kid sorang 3 pasang dengan harga tak sampai $100 tau..terer tak perbelanjaan berhemah aku. Semuanya aku beli masa ada diskaun.
Aku beli baju raya kat Eisyah masa dok Mesia dulu sepasang pun dah dekat Rm50...tak masuk kasut apa lagi. Tak berbaloi dengan barang yang kita dapat dan duit yg kita keluar...
Mungkin ni juga hikmah bila berhijrah dan jadi surirumah sepenuh masa ni. Dapat jimat duit poket somi. ;)

Pesanan penaja...sila berbelanja dengan berhemah di musim perayaan ni yea puan2...hehehe.



Wednesday, 24 July 2013

Nasi goreng ayam & sandwich

Petang ni iftar dengan nasi goreng ayam dan sandwich. Sandwich lagi....nk buat mcm mana dh warga rumah ni suka makan sandwich maka tukang masak kena la buat sandwich..ni sandwich guna panini bread yang ada herb. Letak grilled chicken & cheese pastu sapu roti tu ngan butter skit bakar dlm oven, dh keluarkn dari oven letakkan lettuce & tomato yg digaul dengan mayonis. Siap.



Tuesday, 23 July 2013

Roti arab

Ini salah satu menu iftar yang mudah nak di sediakan. Mana menu yang mudah dan cepat disediakan itu yg jadi pilihan. Almaklumlah..semua kena masak sendiri mestilah nk masak yg senang jer. Tak penah beli lagi tau makanan luar sepanjang berapa belas hari dah puasa ni..hehe. Ramadhan kali bole dikatakan banyak makan roti jer waktu berbuka. Entahlah...rasa itu yang cepat dan kena dengan tekak maka adalah menu ulangannya tiap2 minggu. Yg menjadi peberet skali mestilah garlic bread. Bole dikatakan selang sehari mesti buat. Tak kira la guna roti apapun...french loaf, ciabatta, foccacia atau panini..semua jadi. Tapi yg sedap skali ciabatta..rangup jer bila makan. Foccacia dan panini sedap buat sandwich sebab dia ada herbs.

Berbalik pada roti arab ni resepinya mudah jer nk buat dan ingat. Cicah pulak dengan kari sardin yg pekat...lagi la sedap. Nk cicah dengan apa pun bole asalkan kena dengan  tekak masing2.
So, resepinya hasil google dari myresepi dan diolah balik sikit2...

Roti arab

500 gm tepung gandum
300 ml air suam
2 cb gula
2 cb marjerin
2 cb minyak
Setengah peket yis yg 11gm tu.

Yis digaul dgn tepung.
Marjerin minyak dan gula dilarutkan dlm air suam. Tuangkan bancuhan air suam ni ke dalam tepung sikit2 sambil gaul sehingga habis. Uli adunan sehingga tak melekat pada tangan. Kalau lembut sgt bole letak tepung sikit kt tangan. Uli dalam 10 minit gitu pastu tutup doh dan  biarkan adunan naik 2kali ganda (dalam 45minit ke 1jam gitu). Sambil2 tunggu tu bole jer buat kari utk cicah roti ni.
Bila doh dah naik. Tumbuk2 skit bagi keluar angin pastu uli dan bahagi doh kepada beberapa ketulan bulat2 . Bole dapat dalam 12-15 ketul. Pastu canai skit kasi leper biar dia naik sekejap jer pastu bole goreng  dalam minyak panas. Biar dia naik kembung dulu dlm minyak panas baru balikkn ke sebelah lg. Goreng sampai perang2 jer. Senangkan.


Monday, 22 July 2013

Nasi ayam & roti boyan

Assalamualaikum....
Dah banyak hari tak tepet juadah berbuka. Sibuk sangat sampai tak sempat nak snap gambar. Dah tu ada pulak tetamu bertandang dan berbuka sekali, takkan nak amik gambar depan orang pulakkan....buat malu jer. Kot terer sangat masak takpe la. Ni setakat bole kenyangkan perut jer..simpan jer la niat murni tu..hehe.

So untuk hari ni...juadah ni jer yg dapat dikongsi bersama.. nasi ayam dan roti boyan.
Nasi ayam tu resepi biasa2 jer. Manakala roti boyan tu resepinya tuan tanah google jer. Kenal roti boyan tu sejak hijrah ke sini la...kalau tak harus la aku tak tau apa benda. Roti canai aku kenal la..hehe.



Friday, 19 July 2013

Resepi kuih bakar pandan

Atas beberapa permintaan maka terpaksa la jugak letak resepi kuih bakar pandan yang dibuat pada minggu lepas ni...

Kuih Bakar Pandan

1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama
1 cwn air dan tapiskan)-yg ni tuan tanah skip sbb takdak daun pandan cuma guna pewarna hijau dan perisa pandan ja.
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (atau 450 ml)- yg ni tuan tanah guna santan kotak yg 200ml tu.pastu campur lagi air ikut sukatan kotak lg 1 1\2 kotak.
2 sudu besar mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau
Bijan

Cara-Cara
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan
rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah
panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai
kuning/garing (bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak
garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir)


Wednesday, 17 July 2013

Iftar hari ke 7

Hari ni buat beehoon goreng singapore..popia sayur bercili dan popia crabstick untuk budak2 kecik dalam rumah ni.

Untuk popia crabstick tu potong julienne sengkuang dan carot. Pastu letak crabstick,susun sayur2 tu skali...gulung. lekatkan dgn tepung gandum yg dibancuh dengan sedikit air.

Utk popia sayur plak...balance sayur yg buat crabstick tu guna balik. Mula2 tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan udang basah yang dicincang( kalau nak letak ikan bilis pun bole). Goreng sekejap pastu masukkan sayur tadi.perasakan dengan garam dan sikit lada sulah. Siap. Toskan sayur tu dalam penapis agar air semua kering sebelum digunakan. Paatu gulung la popia tu. Goreng dan siap.

Utk cili atas popia tu...tumis bwg putih yg diketuk. Masukkn cili kisar dlm 2 sudu besar.kacau hingga garing pastu masukkn gula 1 sudu besar..masukkn sos cili dlm 2 sudu besar jgk atau agak2. Perasakan dgn sikit jer garam. Siap.




Iftar hari ke 5 & 6

Salam semua...
Menu iftar untuk hari ke 5 ialah laksa penang dan garlic bread. Laksa penang pun macam tak cukup bahan jer..daun salad elek..letak jer lettuce asal ada rasa cukup ler. Garlic bread pulak beli roti jer pastu buat sendiri garlic butter. Roti tu namanya ciabatta. Butter pulak guna butter pada suhu bilik pastu masukkan bwg putih cincang, daun parsli cincang(kalau takde letak jer saun sup cincang). Gaul2 pastu sapu kt roti. Bakar dlm oven pada suhu 200ºc sampai garing. Sedap mkn panas2..mkn takyak cicah apa pun sodap. Kalau nak sedap guna french loaf.

Iftar hari ke 6 buat soto ayam. Resepi macam biasa hasil google jer. Malas nk mengopi pes kat sini.

Layan jer gambar tu.



Sunday, 14 July 2013

Iftar hari ke 4

Assalamualaikum

Dah masuk 4 hari dah puasa.
Hari ni iftar dengan roti jala cicah kari ayam dan puff sardin. Puf sardin tu guna leftover sardin yg masak utk sahur, then kulit puff tu guna instant prata jer. Elok jer kejadiannya wlaupun takde pastry puff yg betul2.

Layan jer gambar yea..resepi malas nak menaip.


Friday, 12 July 2013

Subway, subway.....

Subway for breaking our fast today...
Actually this is a french loaf sandwich with grilled chicken...nak gempak sikit taruk la nama subway punya sandwich.
Mula2 tu planning nak guna focaccia bread utk sandwich ni..tp elek plak terpaksa tukar ke french loaf.
Apa bole buat hari2 kena masak so the easiest way to think what to cook is sandwich. Semua org happy when hear im preparing sandwich. Tukang masak pun happy dapur tak berkecah, minyak tak mercik sana sini.


Iftar hari pertama dan kedua Ramadhan

Salam Ramadhan untuk semua.  Bersempena bulan baik ni marilah sama2 kita ingat mengingati sesama kita utk mempertingkatkan amalan semoga kita beroleh keberkatan lagi utk menuju akhirat our final destination.

Bulan puasa kat sini tak meriah mcm kat Malaysia yg sana sini penuh dgn jualan pasar Ramadhannya. Jadi utk  juadah berbuka terpaksa la masak mengikut selera dan permintaan ahli majlis dlm rumah ni. Apa2 pun juadah sekadar bersederhana saja sebagai memenuhi tuntutan ibadah.
Utk hari pertama buat bubur ayam ala mcd dan sandwich telur campur mayonis, cheese dan tomato.
Manakala hari kedua pula buat kuih bakar pandan dengan yee mee kantonis..yg tak makan yee mee pula terpaksa la buat koeyteow kantonis..

Sila la jamu mata dgn juadah yg ada...mana tau kot2 dapat idea nak memasak pulak lepas ni.



Saturday, 6 July 2013

Nuttella Brownies

Pagi2 lagi bangun dh kena mendecorate brownies ni untuk dibawa ke majlis harijadi anak kawan kat sini.
Buatnya semalam time semua org dah tido...kalau tak siap la kena kacau. Buat brownies ni cukup la teramat mudahnya.

Cuma 3 bhan jer....telur+nuttella+tepung..
Simple nak mampus..guna plak whisk jer utk godek2 skit..siap pastu bakar.

Lihatlah hasilnya...


Wednesday, 3 July 2013

Tuesday, 2 July 2013

Ayam masak stew la pulak...

Asyik2 masak sup jer...sampai boring dah nak makan sup. Apa bole buat kanak2 ribena ada kat rumah, masak pun haruslah kena dengan tema kanak2. Nak makan dengan nasi putih bole atau cicah dengan roti pun bole.

Kali ni ubah skit jer drp tema sup..kalau sup letak air jer...kali ni letak tomato banyak skit...baru ada rasa masam2 skit.
Resepi..Cekidauttt..

Ayam Stew

1 ekor ayam potong kecik2 (nak guna kepak ayam macam ecah pun bole cuma kerat 2 jer)
2 sudu besar tomato puree
1 ketul kiub ayam
2 biji tomato dipotong dadu
1 labu bwg besar potong wedges
2-3 biji kentang potong 4
2 btg carrot belah dua lemudian potong serong besar2.
Daun sup dan daun bawang
Bhn blend:
3 ulas bwg putih
1 labu bwg besar
2 inci halia

Tumis bahan blend sampai wangi.
Masukkan tomato puree, kacau. Masukkan tomato yg dipotong dadu dan ayam.kacau sebentar. Kemudian masukkan kentang, carrot, bawang besar dan kiub ayam. Masukkan air sedikit(agak2 tenggelam ayam skit jer).
Kacau dan biarkan mendidih dengn periuk ditutup agar cepat empuk. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam sedikit.
Bila ayam dan sayur dah empuk bole tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.
Siap bole makan..pastu keluar ronda2.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...