Wednesday, 5 October 2011

Jaundice@ kuning

Hari ni mari kita share medic info mengenai jaundice @ kuning yang selalu terjadi pada baby yang baru lahir. Penyakit ni terjadi disebabkan bahan penguraian/kumuhan sel darah merah yang di panggil bilirubin. Bilirubin ni berwarna kuning. Jaundice ni berlaku bila bilirubin ni builds up lebih cepat dari pemprosesan yang berlaku pada hati baby untuk membuang bahan kumuhan. Masa ni hati baby masih tak cekap lagi utk memproses dan kesannya badan baby akan jadi warna kuning.

Si Ecah pun tak terkecuali dari terkena jaundice ni..masa hari ke-4 selepas bersalin, Eisyah kena admit kat Hospital Kepala Batas. Paras bilirubin dh lebih dari 150 dah. Umminya masa tu bukan main tertekan lagi...mana taknya, Abi si ecah dah nak kena balik Singapore on the same day tu..then Ecah kena tahan kat wad dengan Ummi untuk phototheraphy..sakit bersalin pun tak hilang lagi dah kena masuk hospital semula..lagi la bertambah sedih. Dugaan..tempuh ajelah. What I can do is breast feed Si Ecah ni banyak2 biar dia berak (ini saranan dari doktor)..lagi banyak berak lagi bagus. Sampaikan every 20-30minutes I akan sumbat susu kat dia. Lucky baby stays with mother dalam satu bilik. I had to monitor baby under those lights to make sure eyemask properly cover sebab everytime baby move eyemask tu pun ikut bergerak jugak. Nasib baik la 1 malam jer kat hospital..Alhamdulillah, keesokan paginya bila doktor check dah reduce below 100 dah. So, untuk bakal2 ibu atau 1st timer macam i dulu yang tak tau apa2..please be prepared dengan info2 yang berkaitan ok. Breast feeding will help baby to speed up the recovery..Tak lupa juga u also need a lot of moral supports from ur family.
Eisyah during phototheraphy...cian kecik ni kan.. dah la 2.42kg jer.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...